PUBLIEKSDAGEN OOSTERSCHELDEKERING
Op 4 oktober aanstaande is het dertig jaar geleden dat voormalig Koningin Beatrix de Oosterscheldekering in werking stelde. Om dit te vieren opened Rijkswaterstaat zijn deuren voor ons op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober.
Altijd al willen weten wat Rijkswaterstaat doet om het achterland van de Delta te beschermen tegen hoogwater? Wil je weten hoe de Oosterscheldekering werkt? En wat er gebeurt als de Deltawerken er niet zouden zijn? Bezoek de publieksdagen en beleef de Oosterscheldekering!
SLUITSTUK VAN DE DELTAWERKEN
De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk. Het is ook het officiële sluitstuk van de Deltawerken; de kroon op het geheel. De kering sluit samen met de Philipsdam en Oesterdam de hele Oosterschelde af. Zo beschermt de Oosterscheldekering een groot deel van Zeeland tegen extreem hoogwater.
FEITEN EN CIJFERS
- Het afsluitbare deel van de kering is bijna drie kilometer lang.
- 65 kolossale pijlers vormen de ruggengraat van de Oosterscheldekering.
- Onder de pijlervoeten liggen funderingsmatten voor nog extra stabiliteit.
- Elke pijler is ingepakt in een drempel van stortsteen, bestand tegen de sterkste stroming.
- Tussen de pijlers hangen 62 stalen schuiven, die tegelijkertijd en elk afzonderlijk te bedienen zijn. In rust zijn alle schuiven van de stormvloedkering open.
Voor meer informatie en het programma overzicht kijk op: http://www.rws.nl/water/vaarwegenoverzicht/oosterschelde/30-jaar-oosterscheldekering/programma-publieksdagen-oosterscheldekering.aspx