Kreidesee, Hemmoor

1606944_578797748872971_587409436_n
Samen met onze Engelse vrienden van Immerse School of Divin duiken in de Kreidesee, Hemmoor. De vermoedelijke datum zal zijn 26 t/m 29 september 2014. De datum kan misschien nog iets wijzigen, maar als je interesse hebt laat het ons dan weten (+31629511957) of geef je op via de agenda.
Algemeen:
Hemmoor is een plas met een rijke geschiedenis. Het begon allemaal in 1859 toen men hier naar bruinkool begon te zoeken. Er werd echter alleen maar krijt gevonden wat als grondstof voor cement wordt gebruikt. Daarom richtte men in Hemmoor in 1866 een kleine cementindustrie op die de gewonnen krijt internationaal verkocht. In 1974 gaat het met het bedrijf financieel hard achteruit. De groeve wordt in 1976 gesloten. De grondwaterpompen worden stil gelegd en de mijn vult zich langzaam met water. In 1983 gaan de eerste duikers de plas voorzichtig verkennen en duurt het nog 10 jaar voordat het gebied wordt vrijgegeven. Vanaf 1997 is het een vrijetijdsgebied.
De plas onderwater:
Omdat het een oude mijn betreft is er van alles te zien. Veel objecten vanuit de tijd dat het een mijn was zijn namelijk op de bodem achter gebleven. Zo is er de Rüttler, een oude stortkoker, waar je prima diepe duiken op kunt oefenen.Maar ook staat er een oude transportband en liggen riool pijpen en roosters en staat er een auto op 16 meter.
Bodem:
Over het algemeen is er een stevige bodemstructuur. Dat wil zeggen dat het stof wel enigszins opdwarrelt wanneer je de bodem raakt maar het zicht slaat niet gelijk dicht. Wel is het zo dat bij einstieg 1 het zicht op drukke dagen al snel terug loopt. Omdat het een oude mijn is zijn er veel steile wanden aanwezig. Hier is enige voorzichtigheid geboden omdat bij aanraken er natuurlijk zand naar beneden kan komen. Verder is er een onderwater bos en zie je op sommige plaatsen begroeiing van verschillende waterplanten. Deze begroeiing kan als gevolg van het heldere water doorlopen tot op een diepte van wel 20 meter.
Onderwaterleven:
In deze plas zitten naast baarzen en snoek ook forellen. Verder zitten er zoetwaterkreeften en zoetwatermosselen. Zicht: Het zicht in Hemmoor is voor onze begrippen zeer goed. Een zicht tot 20 meter is hier zeer goed mogelijk en zeker geen uitzondering. Uiteraard afhankelijk van de drukte die er is. Diepte: Omdat Hemmoor een oude dagmijn is loopt de bodem trapsgewijs af. Zo zijn er stukken van 10 meter diep, 15 meter, 20 meter, 30 meter, 40 meter, 50 meter en het diepste punt bedraagt 60 meter.

Comments are closed.